Partidul România Mare - din 1991 alături de români

 

 

 

Istoric Partidul România Mare

La începutul anului 1990, scriitorul Eugen Barbu și ziaristul Corneliu Vadim Tudor au avut inițiativa fondării unei publicații naționale de atitudine culturală și politică. La 8 iunie, în același an, a apărut primul număr al revistei “România Mare”, o gazetă care avea să dea naștere în scurt timp unui adevărat fenomen de masă.

La început, cu apariții cotidiene, devenind ulterior săptămânal cu un tiraj de peste 800.000 de exemplare, revista a realizat un adevărat record care nu a mai putut fi doborât de nicio altă publocație până în prezent. Milioane de români au apreciat stilul și franchețea cu care “România Mare” aducea în fața opiniei publice anchete jurnalistice curajoase și independente care aveau ca personaje principale politicieni din toate zonele politice. Cele mai multe dintre acestea s-au dovedit în timp a fi corecte și în spiritul adevărului. Un an mai târziu, în primăvara anului 1991, valul de simpatie al cititorilor l-a determinat pe maestrul Eugen Barbu să îi propună lui Corneliu Vadim Tudor crearea unui partid politic. Ideea a prins din ce în ce mai mult contur și a atras în jurul său și alte personalități ale societății civile românești, împreună cu care a fost constituit primul Comitet de Inițiativă pentru înființarea Partidului România Mare.

Din Comitetul de Inițiativă pentru constituirea Partidului România Mare au făcut parte în calitate de membrii fondatori:

  • Corneliu Vadim Tudor – Președinte
  • Eugen Barbu – Prim Vicepreședinte
  • Univ. Dr. Mircea Mușat – Vicepreședinte
  • Av. Radu Teodoru – Vicepreședinte
  • Theodor Paraschiv – Vicepreședinte
  • Ion Alexandru Munteanu – Membru
  • Ion Duțu – Membru
  • Corneliu Ciontu – Membru
  • Jr. Nicolae Vasilescu – Membru, fondator OTRM

Începutul anului 1991 a adus alături de membrii fondatori ai partidului mii de susținători din toată țara și au fost puse bazele structurilor interne ale PRM. Au fost constituite filialele partidului  și ale organizației sale de tineret din toate județele țării și în Municipiul București, iar la data de 20 iunie 1991 Partidul România Mare a fost declarat legal constituit prin Decizia TMB nr. 14/1991 și Autorizația de funcționare nr. 1/105/1991. Ulterior, după organizarea Conferinței Naționale a organizației de tineret a partidului (OTRM), la data de 31 iulie 1991, a avut loc prima Conferință Națională a PRM în București, în 11 octombrie 1991. A fost startul oficial al parcursului politic al unui paritd care, dincolo de orice valențe doctrinare, a pus mai presus interesele naționale.