Viziune Partidul România Mare
Perioada 2020-2024 va reprezenta o perioadă dificilă pentru România din perspectiva evoluției economice, sociale și politice, oportunitățile fiind condiționate de riscuri pe măsură. Din această perspectivă, politicile publice trebuie abordate cu responsabilitate si numai în interes național. Viziunea noastră de politici publice pleacă de la premisa construirii unei societăți echilibrate, morale, etice, durabile și sustenabile, bazată pe echitate socială, în care să se regăsească toți cetățenii României.
Educație
Calitatea resursei umane este principala bogăție a României și trebuie tratată ca atare. Trebuie stopată migrarea românilor și inversarea evoluției acestui fenomen printr-o schimbare de paradigmă a relației stat – cetățeni, statul având obligația de a elabora o strategie de dezvoltare asumată în concordantă cu așteptările și aspirațiile de evoluție ale cetățenilor săi. România are nevoie de românii ei. Pentru ca educația să reprezinte un factor strategic de dezvoltare, trebuie să fie finanțată, eficientizată, cu grad de accesibilitate ridicat, repartizată uniform geografic, urban și rural, cu un nivel de performanță profesor/elev/student ridicat și cu o infrastructură adecvată, adaptată nivelului de educație definit ca țintă. Partidul România Mare propune o schimbare de abordare și în educație: Educația nu se face pentru elite, elitele se dezvoltă dintr-o populație educată. Educaţia este un domeniu de interes major, mereu pe agenda publică. Educaţia trebuie să fie captivantă, continuă și coerentă, având rolul de a descoperi resursa internă a copiilor si tinerilor noștri și de a îi orienta către bucuria muncii prin performanță.
Captivantă prin relaționarea cu lumea reală, orientată pe „a face” pentru că „ştii cum“ și „îți place ce faci”. Astfel apare motivarea şi interesul elevului/studentului aflat în procesul de învăţare. Continuă, prin păstrarea atractivității pe toată durata şcolarizării, de la ciclul primar şi până la finalizarea studiilor superioare. Coerentă, prin viziunea care să asume un mesaj consistent la nivel naţional, să asigure o abordare integrată, cu infrastructură bazată pe tehnologiile moderne la toate nivelurile de învăţământ și să aibă o abordare de tip antreprenorial cu accent pe creativitate şi inovare. Nu în ultimul rând, trebuie să stimuleze şi să asigure continuitatea abordărilor şi prin activităţile extracurriculare şi interdisciplinare relevante. O țintă importanță, în domeniul educației, o reprezintă eliminarea abandonului școlar, un fenomen grav și răspândit în sistemul de educație din Romania.
Accesibilitatea sistemului de educație, repartizarea echilibrată a calității actului educațional, atât în mediul urban cât și mediul rural, îmbunătățirea performanțelor educaționale, abilităților și competențelor tuturor copiilor și tinerilor, printr-o eficiență a actului educațional permanent monitorizată (prin teste naționale care permit evaluări parțiale ce pot aduce corecții sistemului înainte de evaluările finale, pe cicluri de educație) sunt cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a României, prin valorificarea potențialului fiecărui copil.
Dezvoltarea societăților din țările cu sisteme economice performante a arătat că printr-un sistem de învățământ performant se pot recupera decalajele economice într-un timp mai scurt. Acest lucru nu se poate realiza fără dezvoltarea unui capital uman înalt calificat, performant și eficient, capabil să se adapteze rapid la provocările determinate de evoluția economică și socială. Investind într-un sistem de educație durabil, sustenabil, performant și eficient investim, atât în sistemul economic prezent și viitor, precum și în cercetare – inovare – dezvoltare CDI, astfel încât vom transforma România într-un pol de competitivitate în zonă.
Sănătate
Alături de sistemul de educație, în viziunea Partidului România Mare, sistemul de sănătate reprezintă un alt pilon de susținere a societății. Partidului România Mare consideră sistemul de sănătate un sistem vital care trebuie construit în jurul cetățeanului și pentru fiecare cetățean, scopul final fiind ca serviciile de sănătate să fie de aceiași calitate și eficiență pentru fiecare cetățean.
Partidului România Mare susține construirea a 8 spitale regionale moderne și a unui spital republican, în București, care vor fi organizate ca centre de urgență, excelență și cercetare pentru toate specialitățile. În plus, trebuie asigurată finanțarea investițiilor în modernizarea spitalelor județene și a ambulatoriilor de specialitate, pentru a asigura condiții optime actului medical și pentru a asigura accesul cetățenilor la servicii de sănătate de calitate la ei în județ. Ca obiectiv prioritar vedem dotarea localităților cu ambulanțe, în vederea asigurării transportului pacienților în condiții optime la unitățile medicale. Punem accentul pe un sistem de prevenție și de tratament inițial de calitate, centrat în jurul cabinetelor medicilor de familii. Funcționarea eficientă a cabinetelor medicilor de familie presupune un program național de investii în dotarea acestora cu echipamentele necesare. Ministerului Sănătății îi va reveni rolul de monitorizare a stării de sănătate a populației ca principal parametru de evaluare a eficienței sistemului, a investițiilor și politicilor de sănătate aplicate. Partidul România Mare va propune un pachet de salarizare motivant pentru tot personalul medical, nu atât pentru a opri exodul medicilor cât pentru a motiva întoarcerea medicilor români din străinătate în sistemul de sănătate din Romania. Partidul România Mare consideră că înființarea unor centre de cercetare puternice în domeniul medical este o țintă asumată. De asemenea eliminarea infecțiilor nozocomiale este obligatorie pentru asigurarea unui sistem de sănătate de calitate. O atenție deosebită se va acorda dezvoltării Institutului de Cercetare Cantacuzino atât din punct de vedere al dotărilor cu echipamente de ultimă tehnologie și cu resursă umană de cercetare de cel mai înalt nivel cât și din punct de vedere motivațional (salarizare la nivelul UE) pentru a atrage cei mai buni cercetători din domeniul medical.
Economie
Un alt segment important al modelului de dezvoltare propus îl reprezintă dezvoltarea durabilă și sustenabilă a economiei, garanție a îndeplinirii obligațiilor fiscale asumate și stimulării creării de locuri de muncă bine plătite. Partidul România Mare va încuraja capitalul românesc, ca o componentă strategică de dezvoltare. În același timp va aplica o politică economică, printr-o strategie adecvată, de atragere a investițiilor străine directe mai ales în sectoarele economice deficitare în România. Considerăm că România trebuie să investească masiv în infrastructură, în fabrici noi și în resursa umană. Nu mai putem doar să vindem ce produc alții. Ne trebuie capacități de producție noi și aici, pe lângă investițiile private. Credem că și statul poate juca un rol prin Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare și schema de start-up propusă, prin investiţii în industria de apărare, energie, tehnologia informației, industrie alimentară și altele.
În domeniul politicilor economice, obiectivul strategic îl constituie implementarea unui alt model de politică industrială, care să genereze creșterea economică inteligentă a României.
România nu mai poate accepta decât o singură filozofie economică: Companiile care fac profit în Romania au obligația de a investi în România și de a contribui la dezvoltarea economică a României. Companiile care nu declară profit în România, care îl transferă în alte țări, care nu contribuie la Bugetul României, decât prin taxele aferente salarizării resursei umane, vor fi monitorizate și vor suporta impozite suplimentare raportate la cifra de afaceri. România trebuie tratată ca un partener economic. Înainte de a contribui la bunăstarea altor țări trebuie să ne preocupam de bunăstarea noastră. Statul român trebuie să fie un jucător economic eficient pe zonele economice strategice, iar acolo unde nu este, are obligația să fie un generator de reguli și un arbitru pe piața economică, în interesul dezvoltării României.
Este prioritar ca România să schimbe modelul bazat pe forță de muncă slab calificată și industrii cu grad redus de prelucrare către industrii inovative, energie și industrii ecologice cu forță de muncă calificată, cu venituri corespunzătoare. Politica economică activă trebuie bazată pe subvenții condiționate de indicatori de performanţă, abordare policentrică, concentrare pe clusterele de competitivitate, dar mai ales pe analiza contribuției sectoarelor economice la PIB-ul României. Specializarea producției pe industrii cu intensitate tehnologică ridicată va fi de natură să genereze câștiguri de competitivitate și să reducă dependența exporturilor românești de câteva ramuri industriale. Pilonii principali ai politicii de reindustrializare națională sunt: cercetare – dezvoltare – inovare, dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru dinamizarea pieței naționale, accesul la finanțare și la piețele de capital, promovarea investițiilor ca factor de dezvoltare economică, stimularea accesării fondurilor europene. Statul se va implica activ, în principal prin instituirea pârghiilor necesare de dezvoltare, inclusiv constituirea de fonduri de investiții și prin demararea de proiecte de investiții publice cu impact semnificativ în regim greenfield sau brownfield, acordarea de facilități pentru investiții private, indiferent de natura capitalului social (autohton sau străin). În același timp vom analiza dacă politicile din domeniul agriculturii, zootehnii sunt cele mai adecvate și servesc intereselor României și românilor.
Partidul România Mare consideră că aceste politici trebuie revizuite în interesul național. Sistemul economic privit în ansamblul său este pilonul principal pe care trebuie construit PIB-ul României, pe baza căruia să se vor construi politicile din sănătate, educație, …